onsdag 2. mars 2011

Vi besøker Tretten

På Tretten hadde Hans Nielsen Hauge mange tihengere og presten var ildsint.
Vi beøkte ei stue som Hauge hadde hatt møter i. Den var blitt flyttet fra gardstunet på garden til Ole Eriksen Langaard som lå oppe i lia. Den var nå flyttet ned til plassen ved campinghyttene. Stua var blitt bygd intil et hus og modernisert noe, men invendig var det orginalt med også møbler fra den tiden. Stua var bygd i 1769 og flyttet ned i 1987.
Vi reiste og besøkte også 84 årige Hans Strangstad som har vært en forkjynner i en mansalder. Han hadde også hatt ansvaret for søndagskolene i Gudbrandsdalen og Gausdal. Han fortalte mange artige historier, mens vi satt på kjøkkenet hans som var bygd oppå veien som Hauge hadde vandret opp til garden Langaard.
Han fortalta at Hauge hadde blitt sint på gårdsarbeiderne som hadde stanset opp med høstonna og sto ved skigaren og så på Hauge som kom opp lia.
Hauge var nøye på at det ikke skulle kastes bort noe dyrebar arbeidstid. Hauge hadde talt til mennesker når han hilste på dem, slik at det stakk dem i hjertet og de brast i gråt.(Hauge profeterte mange ganger inn i menneskers hjerte). Det var riktig vekkelse i Øyer kommune og i Gausdal, og en Haugianer predikant dro opp til Lesja.
Hans Strangstad fortalte også om en hsitorie fra Gausdal der en forkjynner hadde kommet til gards og var helt utkjørt. Folket på garden spurte om han skulle dele noen ord fra Herren, men han ønsket bare å komme til sengs. Han la seg ned i senga, men fikk ikke sove og han fikk ny kraft. Han sto opp og gikk ut til folket i stua og fortalte om hva som hadde skjedd. Han fikk til svar at det samme hadde skjedd med andre også etter at Hauge hadde ligget i senga flere ganger. ( Ja salvelsen henger igjen).
Vi har også fått innbydelse om å komme tilbake til sommeren for å dele Guds ord på et møte.









Vi var så heldige å bli tilbudt husrom for natten hos familien Nøstebø, og de velsignet oss også med middag og te med nybakt kake.Vi hadde en velsignet kveld med hyggelig samvær. Arild Nøstebø fortalte at den fattige kommunen Lesja, var den kommune i landet som hadde gitt mest til misjon pr innbygger. Lesja var også den kommunen som hadde blitt først gjeldfri, og dette før kraftutbyggingen startet. Familien Nøstebø eier et pensjonat på vei over til Gausdal. Vi takker så mye.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar